reede, 15. mai 2020

IT eetikakoodeks

Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis. Selle nädala ülesanne kõlab lihtsamalt kui tegelikult on. Mitte ei ole keeruline analüüs, vaid leida üles just see, IT. Eetikakoodekseid on tõesti palju, aga seda, mis on suunatud otse IT pihta, on avalikult leida raske. Asutuse mõistes nähakse IT-eetikakoodeksit pigem küberturvalisuse aspektist ning igasugu juhendid, kuidas võrgus käituda, on pigem asutusesiseseks kasutamiseks.

Kuna otseselt IT-eetikakoodeksit ei leidnud, siis võtsin esimese otsingutulemuse mida google pakkus, ning liisk langes IT kolledži eetikakoodeksile. Kuigi see eetikakoodeks on suunatud tudengitele üleüldiseks käitumisjuhiseks, siis saab seda otse kanda ka IT maailma. Käitu võrgus nii nagu avalikus kohas. Viisakale, hästi kasvatatud inimesele, ei tohiks seal midagi üllatavat olla. Käitu viisakalt, ära laima, tee oma tegevusi ise ja enda nimega. Ära põhjusta oma tegevuse või tegevuseta kahju teistele. 
Laias laastus, eks sama põhimõtet kannavad kõik asutused, lihtsalt mõned kirjeldavad seda pikemalt kui teised. IT kolledži eetikakoodeks mulle meeldib, kuna see on piisavalt lühike, et jõuaks selle läbi lugeda ja aru saada, kuid samas on kõik oluline ära öeldud. 
Materjali otsides sattusin ka Telia eetikakoodeksi peale. No olgem ausad, kui ma just ei ole Telia töötaja või ei kandideeri sinna tööle, siis ma sellist teksti läbi lugema ei hakka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar