reede, 14. veebruar 2020

Midagi vana...mis on alles, mis juba unustatud

E-mail

Millal saadeti esimene e-mail? Esimene programm mis vähegi meenutab e-maili loodi MIT-s 1965. Selle nimi oli Mailbox ning sisuliselt sai sinna kirja panna sõnumeid mida järgmine kasutaja sai lugeda. Süsteem oli efektiivne, eeldusel, et kõik kasutasid sama arvutit.

1969 loodi Arpanet, mis sillutas teed arvutitevahelisele sõnumivahetusele. Juba samal aastal saadeti arvutite vahel esimene sõnum. 1971 võttis Ray Tomlinson kasutusele märgi @ ning e-mail, nii nagu me seda täna tunneme, oli sündinud. Kontseptsioon oli lihtne: kasutajanimi@arvutinimi. Viie aastaga kasvas selle suhtlusvahendi kasutatavus tasemeni, kus 75% kogu võrguliiklusest oli elektrooniline sõnumivahetus. Tänaseks on lääne maailmas inimese e-maili olemasolu sama elementaarne kui nimi. Eestis saab kodanik oma esimese e-maili sündides ... isikukood@eesti.ee



IRC

IRC - Instant Relay Chat, loodi Soomes 1988. Kuigi täna kasutatakse seda vähe, oli oma hiilgeajal kasutajaid miljoneid. IRC eelis teiste jututubade ees oli tema kasutatavus ja paindlikus. Sai luua bot-e, skripte mis tegid lihtsast jutuajamisest interaktiivse ja mängulise keskkonna.

Kuigi IRC kaotas oma kasutajaid lihtsatele suhtlusvahenditele, nt MSN messenger ja facebook messenger, on siiski pead tõstmas moodsamad ja huvitavamad suhtluskanalid, nt Slack ja Discord, mis jällegi võimaldavad kasutajatel luua seda mängulisust ja kasulikkust mida pakuvad bot-id.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar