reede, 21. veebruar 2020

WikiWiki, Õnn või õnnetus?


WikiWikiWeb - Just selle nimega lõi Ward Cunningham esimese Wiki 1994 aastal. Koha kus kasutajad said kiirelt sisu muuta samas kui taustal oli rakendatud versioonihaldus. 2001 loodi Wikipeedia ning kes vähegi on 2000-ndatel koolis käinud, on kindlasti sellega ka kokku puutunud.

Wikipeedia on ühtlasi õnn ja õnnetus. Kogu info on kiirelt ja lihtsalt kättesaadav ning tihtipeale ei teki kahtlustki, et see ei pruugi tõde olla. Me ei mõtle, et wikipeedia sisu võib muuta igaüks, selle sisu kontrollivad vaid teised kasutajad, kes parandades kirjutavad sinna oma arvamuse. Kui entsüklopeedial on autor, kes justkui annab mingisuguse kvaliteedi tunnuse, või vähemalt võimaluse kontrollida tema pädevust, siis wikis seda ei ole.

Kuidas siis eristada tõde väljamõeldisest? Me eeldame, et ega keegi pahatahtlikult mingit jama ju ei kirjuta. Wikit kasutades peaks koguaeg peas käima, et see ei pruugi olla õige. Heal wiki artikklil on viited algallikale, et lihtsalt ja kiirelt vajadusel infot kontrollida. Kui viiteid ei ole, on see esimene ohumärk. Kui info tundub jabur, tuleks sellesse ka skeptiliselt suhtuda.

Kokkuvõttes, wiki on väga hea koht info kiireks leidmiseks, kuid saadud infot peaks kontrollima. Entsüklopeediad ilmselt veel lähiajal täiesti ära ei kao, küll aga sellist pilti, kus pea igas kodus oli "ENE kollektsioon" riiulil, me ilmselt enam kunagi ei näe.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar