reede, 10. aprill 2020

Eric S. Raymond, Hacker-HOWTO arvustus

Lugenud läbi Hacker-HOWTO dokumendi eestikeelse tõlke tekitas see huvi lugeda kohe ka ingliskeelne kaasajastatud dokument, kuna tõlge on aastast 2016. Enne kui seda teha jõuan, tuleb aga ära kirjutada arvustus, kuna esitamise tähtaeg surub peale ning ka muud probleemid ootavad lahendamist.

Üldiselt mulle see tekst väga meeldis, ning soovin, et oleksin lugenud seda gümnaasiumis. Mäletan hästi, et tol hetkel maadlesin motivatsiooni puudumisega ning pigem keskendusin mängudele. Sammuti ei suutnud minu tollane informaatika õpetaja piisavalt innustada Linuxit kasutama hakata, kuigi ta ise on paadunud Ubuntu fänn. Võib-olla just see artikkel oli puudu. Sammuti peaks olema see dokument kohustuslikuks kirjanduseks kõigile ajakirjanikele, ehk lõpuks suudetakse ka meedias vahet teha häkkeritel ja kräkkeritel.

Tehnilise poole pealt häkkeriks saamine on ju imelihtne ning tahaks enda 16 aastasele minale öelda järgnevat:

  1. Võta kasutusele linux. Variante on palju, Ubuntu on ilus, populaarne ja ümmargune, aga variante on ka teisigi. Sa veel ei tea milleks seda on vaja, aga lihtsalt on.
  2. Õpi selgeks python. Sellega on hea alustada ning sealt edasi mis iganes teist keelt õppida on juba kerge.
  3. Rakenda pythoni õppimise tulemust ning näita seda teistelegi. Tee sellest veebileht.
Häkkeri suhtumise pool on kindlasti keerulisem. Igaüks kindlasti selleks ei sobi, isegi kui tahaks. Lihtsat juhendit kaasa anda ei saa, saab vaid teoretiseerida ja idealiseerida. Selleks on ka see dokument hea, et mõelda ja võrrelda, kas just sina oledki see varjatud häkker.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar